Sara Shelton Mann/ Abby Crain: Alkemija pokreta

„Između munje i groma“

Želim proučavati kratke priče ljudi iz moje lokalne zajednice i moje studentske baze, konkretno kroz pisanje o temama koje su globalne, univerzalne, obiteljske, osobne, privatne i usmjerene ka slikama koje su nastale radi iscjeljenja – dakle, ne radi izvedbe – ali su izvedbene, privatne i osobno vođene kao javna iscjeljenja. Svaka slika/ples  priželjkuje biti surogatom za kolektiv. Munja i grom se čine istovremenima, no među njima se događa odmak zbog veće brzine svjetlosti i zagrijavanja zraka. To je uzročno-posljedična veza – kako siješ tako ćeš i žeti – kliše, znam; ali evo nas na pragu smrti zbog gramzivosti i uspavanosti dok, kao i uvijek, siromašni pate, a prirodni se zemaljski elementi rasipaju zbog trenutka u zlatnom toaletu.

Moj izvedbeni rad postao je dijelom iste niti koju predajem – ja izvodim, a moji studenti rade sa mnom kako bismo kreirali rad. Radim kroz pisanje, tehničku improvizaciju te koreografske zagonetke i modalitete iscjeljenja kako bih stvorila cjelovitu platformu mogućnosti.

Prinijet ćemo dar tih kratkih priča kroz pisanje i izvedbu:

  1. Podučavajući kako pisati iz međuprostora kao šamanskog portala
  2. Proučavajući kako ih pretvoriti u izgovorene riječi, slike, male kazališne komade-stanja i zvuk kao izvedbu, te ples kao izvedbu
  3. Kulturne slike i iskrivljene ideje o tome gdje živimo i tko smo, te sjećamo li se svoje biti i što nam je sada raditi?
  4. Ključ je u kolektivu pa, dok pojedinci dijele istinu i ostaju prisutni, i u tijelu, kolektiv se kreće zajedno – recimo da imamo vremena zauvijek pa je sve vrijeme u ovom trenutku.

Specifične podučavane vještine koje se smiju i mogu usmjeriti prema i organizirati oko ciljeva društvene i političke i ljudske interaktivne razmjene:

Studija duboke uzemljenosti u tijelu, najprije kao solisti, zatim kao sljedbenici, zatim kao neutralni. Studija izbora i studija obrazaca – što potiče nekoga da se kreće? Spremnost živčanog sustava – bori se ili bježi, plesni val koji je zamah u prostoru, ili krajnja točka?

  1. Prostor i geometrija – organizacija pokreta i prostora kao serije međusobno presjecajućih linija, od sitnih do onih koje dodiruju granice svemira. Prostor se kreće kroz tijelo, a pokrećući tijelo, tijelo postaje prozirno – i mnogo manje teško.
  2. Pisanje za scenarij – koristeći snagu imaginacije za stvaranje – pokreta, slika, pjesama, priča, oblika misli i svih vrsta traumatskih drama, brzo, lebdeći i nestajući.
  3. Iscjeljenje kao čin inteligencije i predaje. Održavanje svetog prostora i rad s formom kako bi sadržaj pokreta bio surogatom iscjeljenja za kolektiv.

 

Sara Shelton Mann bavi se koreografijom, izvedbom i podučavanjem još od 1967. Učila je s Alwinom Nikolaisom i Murrayom Louisom u New Yorku, prije preseljenja u Kanadu gdje je upoznala Andrewa Harwooda i zaljubila se u Improvizaciju dodirom.
Godine 1979. preselila se u San Francisco radi suradnje s Mangrove, sada Mixed Bag Productions, gdje je sada umjetnička direktorica. Jedan od njihovih ranijih projekata bio je skupina Contraband, koja je započeta kao izvedbena grupa i mjesto istraživanja u kojem se kombiniralo načela dodira, tjelesne sustave i duhovnu praksu u jedinstven sustav proučavanja.
Primila je mnoge nagrade, među kojima je 7 nagrada Isadora Duncan, uključujući i nagradu za posebna postignuća za „brišući vrijeme: proslava 30 godina radikalne plesne legende“ (Sara Shelton Mann te David Szlasa i Norman Rutherford), Nagrada za životno djelo lista Bay Guardian, Deset žena koje su nešto promijenile, te Nagrada „Goldie“ lista Bay Guardian.
Njen tečaj Alkemija pokreta stalni je edukacijski projekt koji je nastao pod utjecajem certifikacija i studija u tradicijama metafizike i iscjeljenja. Sarin je izvedbeni rad platforma za suradnju i istraživanje svijesti.

 https://www.sarasheltonmann.org