Kirstie Simson: Improvizacija kao životna praksa

25 – 26 / 09 / 2021, 11.00 – 16.00 h, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, Frankopanska 22 (Leks)

Kirstie Simson, međunarodno priznata kao vrsna predavačica, svoj rad temelji na poznavanju kontaktne improvizacije, plesnih tehnika, Alexander tehnike, aikida, meditacije, kao i na bogatom iskustvu izvedbene improvizacije.

Kroz pedagoški rad Kirstie dijeli iskustvo praksi kretanja, kao i filozofije koja ih podržava, stečeno kroz više od 40 godina kontinuiranog bavljenja plesnom improvizacijom. Ishodište njezinog rada je povezanost sa samim sobom, drugima i okolišem, što može postati temelj otpornosti i vještine koja nas čini sposobnima suočiti se s kompleksnošću i izazovima života.

U svojem podučavanju Kirstie sadržaj produbljuje kroz  vođene vježbe, otvoreno vrijeme za igru i istraživanje, zadatke, međusobno gledanje, diskusiju i humor. Veliki dio njezinog rada temelji se na radu u paru i povezanosti s drugima, uz vrijeme za samostalno procesuiranje i refleksiju. Ukoliko vremenske prilike budu dopuštale, na radionici će biti prilike i za istraživanje u vanjskom prostoru, u prirodi.

Kirstie Simson (UK), eksplozivna snaga i nadahnuće  suvremene plesne scene, svakim trenutak virtuozne improvizacije publiku dovodi u kontakt sa životnom snagom čiste kreacije.  New York Times prozvao ju je ‘silom prirode’, a londonski Time Out Magazine napisao kako je ‘nemjerljivo obogatila i proširila granice suvremenog plesa’. Dobitnica je brojnih nagrada za ples, vrsna predavačica, zadivljujuća izvođačica i vodeća stručnjakinja u području plesne improvizacije.
Nakon što je 13 godina bila profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku plesa Sveučilišta Illinois (SAD), u kolovozu 2020. vraća se u Wales (UK), gdje nastavlja istraživati i dijeliti svoje iskustvo kao samostalna umjetnica. Započela je uzbudljivu suradnju s Black Mountains Collegeom u Walesu. Kao članica Akademskog savjetodavnog odbora sudjeluje u osmišljavanju inovativnog studijskog programa ‘planeto-centrične edukacije za bolju budućnost’ koji započinje u rujnu 2022.