Kirstie Simson i Martin Piliponsky

Tijela u pokretu | Prazni prostori

Istraživanje slobode kroz plesnu improvizaciju

09.-13. srpnja 2018., Park prirode Kamenjak

Kirstie Simson (UK) i Martin Piliponsky (Argentina) povezao je zajednički interes i strast za plesnu improvizaciju i istraživanje slobode. Zajedno su poučavali i nastupali u Argentini, Čileu, Ekvadoru i Meksiku 2015., 2017. i 2018. godine. Njihov kreativni dijalog povezuje važnost slušanja s doživljajem tijela i okoline, kroz praksu usredotočene prisutnosti, komunikacije i povezanosti.

Kirstie Simson (UK) stalna je eksplozija i inspiracija na suvremenoj plesnoj sceni koja publiku dovodi u kontakt sa životnom snagom čiste kreacije kroz svaki trenutak virtuozne improvizacije.  New York Times prozvao ju je ”silom prirode”, a Time Out Magazine, London napisao kako je ”nemjerljivo obogatila i proširila granice suvremenog plesa”. Dobitnica je brojnih nagrada za ples, vrsna predavačica, zadivljujuća izvođačica i vodeća stručnjakinja u području plesne improvizacije. Predaje plesnu improvizaciju na Sveučilištu Illinois, vodi radionice i nastupa širom svijeta. U svom radu oslanja se na poznavanje kontaktne improvizacije, plesnih tehnika, Alexander tehnike, aikida, meditacije, kao i na angažirana duhovna istraživanja te dugogodišnje iskustvo u izvedbenoj improvizaciji. Radi neumorno već tri desetljeća kako bi s ljudima podijelila radost istraživanja primarnog nagona tijela za kretanjem. Uvjerena je da će oslobađanje odnosa prema tjelesnoj inteligenciji, koji je često bojažljiv i ne dovodi se u pitanje, biti važan dio stvaranja nove kulture.

Martin Piliponsky (Argentina) je arhitekt i urbanist, plesač i učitelj improvizacije. Njegova strast za pokretom razvila se kroz hebrejske narodne plesove i sport koji su mu oblikovali karakter i duh. Posljednjih nekoliko godina njegova ljubav prema arhitekturi odražava se kroz podučavanje kao i kroz kustoski rad u tradicionalnim i netradicionalnim prostorima za plesa i improvizaciju. Spajajući svoje obrazovanje i ljubav prema arhitekturi i plesu Martin uči druge o načinima na koje prostori u kojima živimo transformiraju ples i život. Kroz putovanja i nastupe diljem svijeta dijeli svoje umijeće utemeljeno na dubokom osluškivanju sebe i prostora koji nas okružuje.