RadioniceWorkshops

Radionica improvizacije za muzičare i plesače

Julie Läderach i Julie Oosthoek

Violončelistica Julie Läderach i plesačica Julie Oosthoek, obje iskusne improvizatorice i članice improvizacijskog kolektiva Les Imprevisibles iz Bordeauxa, održat će radionicu za  glazbenike i plesače koji kroz improvizaciju žele obogatiti svoje dosadašnje glazbeno i/ili plesno iskustvo te se tako otvoriti drugačijim oblicima interakcije s drugim medijem. Tema radionice bit će temeljni principi improvizacije u živoj izvedbi, a materijal radionice činit će: osnovne vježbe slušanja i koncentracije na strukturu i dinamiku grupe, vježbe sa zadanim pravilima, kratke improvizacije otvorenog tipa te analiza izvedbene situacije – kako improvizacije nastaje i kako se interpretira. Osnovni cilj je suočavanje pojedinca s mogućim teškoćama, osjećajem praznine, neodlučnosti, ali i užitka i iznenađenja koje improvizacija pruža. Kao dio radionice održat će se kratke večernje izvedbe te završna prezentacija.

Julie Läderach je studirala violončelo na Luksemburškom konzervatoriju, u Latviji i Gruziji. Trenutno živi i radi u Bordeauxu (Francuska), bavi se primarno suvremenom glazbom i improvizacijom i surađuje s različitim glazbenicima, plesačima, glumcima i cirkuskim umjetnicima. U svojim istraživanjima bavi se odnosom između instrumenta (violončela) i tijela, instrumenta i pokreta te instrumenta i prostora.

Improvisation workshop for musicians and dancers

with Julie Läderach and Julie Oosthoek

Violončelistica Julie Läderach i plesačica Julie Oosthoek, obje iskusne improvizatorice i članice improvizacijskog kolektiva Les Imprevisiblesiz Bordeauxa, održat će radionicu za  glazbenike i plesače koji kroz improvizaciju žele obogatiti svoje dosadašnje glazbeno i/ili plesno iskustvo te se tako otvoriti drugačijim oblicima interakcije s drugim medijem. Tema radionice bit će temeljni principi improvizacije u živoj izvedbi, a materijal radionice činit će: osnovne vježbe slušanja i koncentracije na strukturu i dinamiku grupe, vježbe sa zadanim pravilima, kratke improvizacije otvorenog tipa te analiza izvedbene situacije – kako improvizacije nastaje i kako se interpretira. Osnovni cilj je suočavanje pojedinca s mogućim teškoćama, osjećajem praznine, neodlučnosti, ali i užitka i iznenađenja koje improvizacija pruža. Kao dio radionice održat će se kratke večernje izvedbe te završna prezentacija.

Julie Läderach studied cello at the Luxembourg conservatory, in Latvia and Georgia. She currently lives and works in Bordeaux, France, primarily playing contemporary music and improvising. She continually collaborates with different musicians, dancers, actors and circus artists. In her explorations she is interested in the relationship between the instument (cello) and the body, the instrument and the movement as well as the instrument and the space.