Improspekcije2021

15. međunarodni festival improvizacije

  1. 22. – 25. srpnja 2021.
    25. -28.
    rujna 2021.
    26. – 28. studenog 2021.

Nekoliko sekundi telefonskog poziva koji nas obavještava o tome da je zaraza prišla blizu; pokret tla ispod nogu koji iznenadno ukida svaki osjećaj stabilnosti svakodnevnog života, a kao posljedicu ostavlja nefunkcionalnost prostora za život i/li rad, koja traje duže nego smo mogli pretpostaviti.

Kako i zašto stvaramo ovdje i sada?

Programacija festivala Improspekcije2021 vođena je, kao i svake godine do sada, promišljanjem aktualnih potreba i stanja kako umjetničke scene, tako i društva. U vremenu u kojem živimo, improvizacija dobiva novo značenje te nas iskustvo i vještine stečene kroz višegodišnju praksu improvizacije podržavaju i uče kako opstati u izvedbi, ali i izvan nje.

Kroz izvedbe, radionice, diskurzivne i eksperimentalne formate program Improspekcija propituje različite tjelesne, socijalne i političke aspekte improvizacije u najširem smislu, predstavlja rad međunarodno renomiranih umjetnica  Sare Shelton Mann/ Abby Crain (radionica ‘Alkemija pokreta’ i izvedba ‘Druga strana’), te Kirstie Simson (radionica ‘Improvizacija kao životna praksa’ i izvedba ‘AIRE, solo za naše majke’), nastavlja stare i otvara prostor za nove suradnje, lokalno kao i s međunarodnim partnerima, te podržava rad lokalnih umjetnika s posebnim fokusom na utjecaj pandemije na umjetnički rad i produkciju. Bit će prikazani radovi: ‘Nevidljivi (ples)’ Irme Omerzo, ‘Svijet od poljubaca, ne kamenja’ Antonije Dorbić, Lane Šprajcer, Marte Krešić i Danijele Vukadinović, ‘U slobodnom prijevodu’ plesne skupine Magija i Sanje Josipović, te radovi mladih umjetnica koje su netom završile studij plesa pri ADU.

U suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti kroz projekt ‘Kuriranje u kontekstu’, program predstavlja iskustveno predavanje u dva dijela Varinie Canto Vile: ‘Trebamo/Mogli bismo/Možemo: Pokret u okviru odnosa zakona i života’. U suradnji s Movement Research iz New Yorka, kroz program Global Practice Sharing, nastavlja se OPEN Exchange- interdisciplinarni i interkulturalni dijalog između umjetnika iz SAD-a, Irana i Hrvatske.

 

Program:
1. dio

22. – 24. srpnja 2021., Svetvinčenat
Sara Shelton Mann / Abby Crain: Alkemija pokreta
radionica

25. srpnja 2021., 21.00 sat, Svetvinčenat
Sara Shelton Mann / Abby Crain: Druga strana: Noć sanjarenja
predstava

koreografkinja: Sara Shelton Mann
izvođačica: Abby Crain
skladatelj vokalnog zvučnog zapisa: Frederic Blinbiao
produkcija: Mixed Bag Productions

Ulazimo u žutu zonu.
Na zapadu je suša, tornado se približava.
Poplavljeni čamci plutaju južnim ulicama.
Krhotine kao snježne pahuljice padaju iz oblaka
i kao zrna tuče udaraju o granicu.
Zrakom odjekuju pucnji, pred tvojim vratima miris je smrti.

Smijem li dodirnuti tvoj dah?
Smijem li poljubiti tvoje kosti?

Vani je proslava, a unutra vatromet
koji te stoljećima drži budnom.
Zapali svijeću i zaplešimo. P.S.

Hoćeš li mi kupiti sjedalo na planini Sinaj?

Odnesi svu našu patnju
i voli me zauvijek.

Od romantičnosti romana do hyperpop zazivanja suza, Abby Crain i Sara Shelton Mann dijele palimpseste pokreta nadahnute njihovom dvadesetogodišnjom suradnjom. Ovaj dugi koreografski proces ne može se ponoviti. Pohranjene studije karaktera, partiture pokreta i narativne pjesme stvaraju proces i poeziju. Zakoračite s nama u srce, uronite ruke u lapor i uđite u maštariju.

***

2.dio

25. – 26. rujna 2021., ADU Zagreb i Ljetna pozornica Tuškanac
Kirstie Simson: Improvizacija kao životna praksa
radionica

27. rujna 2021., 19.00 sati, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Kirstie Simson: AIRE, solo za naše majke
predstava

Ovaj solo izvorno je nastao kao posveta mojoj majci, preminuloj prije osam godina.
Zamišljala sam njezin oslobođeni duh kako otpušten leti s crvenim lunjama, veličanstvenim pticama koje obitavaju u njenoj domovini Walesu.
Majka me poticala da tražim slobodu u životu.
Ovaj solo moj je izraz zahvalnosti svim ženama koje su se borile za ženska prava, kao i želje da sve žene budu slobodne.
Naknadno sam otkrila da sam od majke naslijedila genetsku predispoziciju prenošenu generacijama. U ovom solu istražujem mogućnosti kako vlastitim životom iskazati poštovanje nasljeđu koje nas je stvorilo, sa zahvalnošću za prilike koje imamo, a koje su prijašnjim generacijama bile uskraćene.
Sa slobodom dolazi odgovornost.

28. rujna 2021., 17.00 sati, Krešimirov trg, kvart Medveščak
Irma Omerzo: Nevidljivi (ples)
predstava in situ

autorica projekta i koreografkinja: Irma Omerzo
izvođačice i autorice pokreta: Viktoria Bubalo, Anđela Bugarija, Ema Crnić, Lara Frgačić, Una Furač Štalcar i Ariana Prpić
kompozitor i muzičar: Stanko Kovačić
dramaturginja: Jasna Jasna Žmak
kostimografkinja: Zdravka Ivandija Kirigin
suradnica za balet: Andreja Jeličić
fotograf i snimatelj: Jasenko Rasol
produkcija: MARMOT
Predstava je nastala uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Novi autorski projekt Irme Omerzo izvire iz specifičnih okolnosti umjetničke proizvodnje u vrijeme svjetske pandemije koja je radikalno reducirala različite mogućnosti zajednišva. Izmještajući izvedbu u javni prostor dva zagrebačka kvarta, Omerzo u novom projektu postavlja pomalo utopističko pitanje koliko malo odnosno koliko puno je potrebno da suvremeni ples postane vidljiv u javnom prostoru, da se iz svakodnevne situacije dogodi izvedba, da netko tko nije dio uobičajene plesne publike najednom to postane.
Istovremeno, ovaj je projekt nastavak autoričinog preispitivanja uvjeta rada na plesnoj sceni u domaćem kontekstu i izvan pandemijskog vremena, s obzirom na to da su pitanje nevidljivosti plesa i nedostatka prostora za rad konstante koje neminovno prate kulturni rad na domaćoj nezavisnoj sceni. U tom je smislu “izlazak na ulicu” u ovom projektu dvostruko motiviran. Koreografski se materijal pritom odmiče od svakodnevnog pokreta i zahvaća u različite vrste kodiranih tjelesnih praksi, istražujući komunikacijske kapacitete naših tijela u javnom prostoru. Izvođačice tako grade zajedničku mrežu u kojoj se izmjenjuju različiti modusi tjelesne signalizacije i komunikacije, povremeno se poigravajući i s baletnim vokabularom, kao najkodificiranijim dijelom plesnog registra. S druge strane, koreografski se ispituju i modusi urbane nevidljivosti kroz deriviranje pokreta iz različitih (polu)ilegalnih praksi. Kombiniranjem ovih raznorodnih vrsta materijala stvara se koreografija koja ulazi u dijalog s različitim gradskim toposima privremeno pretvarajući prostor ulice u prostor izvedbe, stvarajući načine da ples postoji, ali da od strane gledatelja može biti i slučajno otkriven. Nevidljivi (ples) svoju publiku tako poziva da ga prati i otkriva, krećući se zajedno s pulsiranjem kvarta.

***

3. dio

Plesna skupina Magija i Sanja Josipović: U slobodnom prijevodu
predstava

autorica: Sanja Josipović
koautorice/izvođačice: Anika Cetina, Adrijana Dukić i Anita Rumac
asistentica koreografije: Ivona Križić
produkcija: Gordana Svetopetrić i Udruga osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka

Pitanje autorstva u smislu kreativnog stvaranja svoje, nove, drugačije verzije umjetničkog djela prevođenjem ili gledanjem i davanjem smisla onome što se gleda, te ispreplitanje, nadopunjavanje i pretapanje znakovnog jezika i suvremenog plesa kao kreativnih oblika izražavanja, su osnovne teme istraživanja ove predstave. Plesačice stvaraju svoj original kroz vlastito iskustvo postojanja i kretanja, uz potpuno, ograničeno ili nikakvo poznavanje znakovnog jezika, te ga dijele sa ostalim plesačicama koje original onda „prevode“ kroz vlastiti znakovni i/ili plesni rječnik pronalazeći novi originalni narativ. Publika percipira, dekodira i interpretira viđeno kroz vlastito iskustvo, „prevodi“ postojeće i stvara novo umjetničko djelo.

 

Antonia Dorbić, Marta Krešić, Danijela Renić i Lana Šprajcer: Svijet od poljubaca, ne kamenja
predstava

Koreografija se odvija na oblaku pod zemljom i spekulira o vremenu koje ne prolazi, već je sveprisutno, sadržano u svijetu stvari. Svijet na oblaku pod zemljom uvijek je u blagom, suzdržanom, kontinuiranom kretanju. Kategorija vremena je bez smjera i sklada; uvažava mnogostrukost i raznolikost vremenitosti – kamenja ljudi crva i mikroba – koji ponavljanjem, obnavljanjem, nadovezivanjem u mrežu kontinuiranog kretanja, ostvaruju privremene slike i događaje – na oblaku pod zemljom, stvari su oblije i mekše, a razlike u površinama stvari su mutnije, uvijek u nastavljanju i prožimanju pogleda višestrukost pogleda ne umanjuje udaljenost samo je raspodjeljuje produžuje nastavlja zamišlja konstantno i uzajamno uspostavljanje i poništavanje svijeta kroz susrete. Svakim u-parivanjem s postavkama koreografije, plesačice obnavljaju i nadograđuju znanje i razumijevanje o mreži zbivanja na oblaku pod zemljom.

Večer studentskih radova
online + live

 

Umjetničke voditeljice: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić
Producentica: Tea Kantoci
Produkcija: Multimedijalna koliba

Partneri: Akademija dramske umjetnosti Zagreb, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, Movement Research, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Improspekcije2021 podržali su: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Movement Research kroz GPS/Global Practice Sharing program koji financira Trust for Mutual Understanding.
Improspekcije2021 dio su programa Antisezona 21.