Radionice

Moving presence radionica Authentic movement tehnike

Ilka Szilagy

Tehnika Authentic Movement (Autentični pokret) pomoći će nam da razvijemo pažnju i svijest o vlastitom tijelu i pokretu. Učit će nas kako biti prisutan, kako slijediti vlastiti i tuđi pokret, te kako riječima opisati svoje iskustvo, ono što osjećamo i vidimo, a da i dalje ostanemo svjesni tijela i njegovog kretanja. Tu ćemo pažnju i svijest pokušati primijeniti u kontakt improvizaciji,  plešući s drugima, davajući i primajući samo ono što doista želimo, dijeleći težinu i krećući se zajedno na autentičan način. Fokus će nam biti koliko na nama samima, toliko i na zajednici, šireći vlastite mogućnosti i mogućnosti za istinsku igru.

Ilka Szilagyi već dugi niz godina prakticira i podučava kontakt improvizaciju, Authentic Movement i druge tehnike usmjerene ka povezivanju tijela i uma. Učila je od nekih zaista sjajnih pedagoga te sada sve više osjeća potrebu da stečeno iskustvo i znanje dijeli s ostalima kroz podučavanje, terapeutski rad i kao izvođačica. U svom plesu Ilka stavlja naglasak na pokret lišen napora, ali obogaćen zaigranošću, te na sočan i svim osjetima otvoren ples. Njezini brojni interesi okupljeni su oko središnje teme: veza i svijest o tijelu i umu. Na svojim se satovima, kao i u terapijskom radu, fokusira na osvještavanje tjelesnih senzacija i emocija koje su s njima povezane. Zainteresirane vodi u istraživanju vlastitog unutrašnjeg svijeta s nenametljivom prisutnošću, suosjećanjem i povjerenjem.

Priroda improvizacije u živoj izvedbi

Chris Martineau i Sylvain Meret

Na ovoj ćemo se radionici baviti temeljnim principima improvizacije u živoj izvedbi. Radionica je namijenjena plesačima i glazbenicima koji bi svoje višegodišnje iskustvo bavljenja plesom ili glazbom željeli produbiti i otvoriti se novim oblicima interakcije s drugim medijem kroz improvizaciju. Uloge nestaju, granice umjetničkih formi se prekoračuju. Vježbe sa strogo zadanim pravilima kombinirat će se s kratkim otvorenim improvizacijama kako bi suočile pojedinca s osjećajem praznine, neodlučnosti, sumnje, izgubljenosti, ali isto tako i užitka i iznenađenja koje improvizacija pruža, s otkrićem drugoga i podrške koju on može pružiti ili koju u određenom trenutku očekuje, te ga dovele do razumijevanja i analize izvedbene situacije, nadilaženja vlastitih granica, suočavanja i savladavanja tehničkih poteškoća, zadovoljstva improviziranja s drugima i za druge…

Chris Martineau, glazbenica (viola, glas), spaja različite suvremene umjetničke prakse kao izvođačica, improvizatorica i kompozitorica. S muzičarima, plesačima, likovnim umjetnicima i glumcima istražuje zvučni i tekstualni materijal, često vezano uz arhitekturu ili pejzaž. Njezino bavljenje glazbom kreće od klasike do suvremene i elektro-akustične glazbe, uz kontinuirano bavljenje improvizacijom. Tradicionalna glazba oduvijek joj je bila izvor inspiracije. 80-ih godina surađuje s Benatom Achiaryem. Od 1994. sudjeluje u radu kompanije Le Grain pod ravnanjem Christine Dormoy. Sa Sylvain Meretom i Julie Läderach osnovala je improvizacijski kolektiv Les Imprévisibles. Dio je improvizacijskog kvarteta Lux Nox Mix (Bordeau- Budimpešta), dueta  Barkatu Bartok i Les Fleurs de Bach, surađuje s cirkusom, te s kiparom Denis Tricotom. Redovito organizira i sudjeluje na  improvizacijskim susretima u Francuskoj i Europi.

Sylvain Meret, plesač i koreograf, nakon studija likovne umjetnosti (diploma DNSEP na Ecole des Beaux Arts, Bordeaux), pohađa školu P.A.R.T.S. u  Bruxellu, satove Lance Griesa, Davida Hernandeza, Randy Warshawa, Petera Gossa, Vere Mantero, Thierry Bae, Patricie Kuypers i dr. te stečeno znanje kombinira s tehnikama  Body-Mind Centering, FeldenkraisAlexander i praksom Qigonga. Između 1998. i 2002. nastupa u koreografijama Christiane Blaise, Virginie Mirbeau, Felixa Rückerta, kompanije B.Valiente i Martina Sonderkampa. 2001. postaje članom Magpie Music and Dance Company.  Od 2002. živi i radi između Bordeauxa i Amsterdama. Podučava u Ateliers de la Manutention (Bordeaux), Cefedem de Normandie, Summer session workshop (The Tisch University, New York), Animal a l’esquena (Girona), Pia (Amsterdam). 2004. osnovao je kompaniju Kairos.