Improspekcije2020

Program:

24.-28.11.
Sila prirode (Force of Nature)
Plesni film
Kamera: Katrina McPherson
Montaža: Simon Fildes
Glazba: Stephen Heather
Druga kamera i zvuk: Rosalind Masson, Rob Page, Vidal Bini, Fred Parsons
Produced by Goat
Podrška:  Goat, Creative Scotland, University of Dundee, University of Illinois
Produkcija Goat Media u suradnji s  University of Illinois Champaign Urbana
Ovaj dokumentarni film prikazuje priznatu umjetnicu plesne improvizacije Kirstie Simson. Kroz period od pet godina, škotska redateljica Katrina McPherson snimala je Kirstie Simson dok je izvodila i predavala diljem Europe. Sila prirode spaja snimke izvedbe, dokumentarne materijale te opširne razgovore s Kirstie, u kojima ona govori o svojoj cjeloživotnoj praksi te strastvenom vjerovanju u moć plesa da okupi ljude i promijeni njihove živote. Kirstie Simson je neprekidna eksplozija suvremene plesne scene, koja stavlja gledatelja u dodir s vitalnošću čiste kreacije u virtuoznoj improvizaciji iz trenutka u trenutak.

24.11., 20 h
Gorgona, MSU + https://www.twitch.tv/antisezona
GPS Chats – Bliski susreti plesne vrste: OPEN Exchange Residency (SAD/Iran/Hr)
Online+live improvizirana izvedba
Sudjeluju: mayfield brooks, Marielys Burgos Meléndez, Saghar Hosseinpur, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Kayvon Pourazar, Zrinka Šimičić Mihanović, Marýa Wethers
Realizirano u suradnji s Movement Research, kroz program Global Practice Sharing podržan od Trust for Mutual Understanding
Ovaj online+live susret je prvi sastanak sedmero umjetnika/ca i plesnih producentica uključenih u OPEN Exchange Residency, koji teži uspostavljanju umjetničkog dijaloga između tri geografske lokacije i kulturno-politička konteksta: Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske i Irana. Ovaj projekt je nastavk suradnje festivala Improspekcije, s organizacijom Movement Research iz New Yorka, kroz Global Practice Sharing program. Spaja format razgovora s umjetnicima – GPS razgovori, te izvedbeno-dijaloški format improvizirane izvedbe  – Bliski susreti plesne vrste razvijan kroz projekt Antisezona. OPEN Exchange Residency trebala se održati uživo u Zagrebu, no, s obzirom na tijek ovogodišnjih događaja, započinje kao online razmjena, s planom da se nastavi u 2021. Drago nam je ugostiti publici Improspekcija već poznate, kao i neke nove umjetnike, te čuti njihove glasove, pitanja, te prijedloge za pokret.

25.11., 19.30 h
online/zoom – obavezna email prijava na: improspekcije@gmail.com
Zdruhestrany/O.s. mimOos: Sesije o dodiru
Participativni iskustveni format
Sesije o dodiru poseban su jedan na jedan oblik susreta između plesača i izvođača. Format je nastao preuzimanjem i preoblikovanjem koreografskih principa predstave Dnevnici dodira.  To je ponuda za dijeljenjem jedinstvenih priča naših tijela, koja se bavi dodirom kao osnovnim načinom direktnog odnosa sa svijetom i neposrednim okolišem, a namjera joj je razmjena tjelesnih iskustava.
Sesije o dodiru voditi će autori/ce i izvođači/ce predstave: Lukáš Bobalik, Viktor Černický, Barbora Janáková, Tomáš Janypka, Jazmína Piktorová, Eva Priečková, Sonja Pregrad, Silvia Sviteková, Andrej Štepita, Dana Tomečková, te gošća Zdenka Sviteková.

26.11., 19 h
Gorgona, MSU
Matej Kejžar: LSLSLS
Predstava
Izvedba: Lana Hosni
Oblikovanje svjetla: Petra Veber
LSLSLS je solo projekt nastao unutar serije umjetničkih eksperimenata Language Sausage (jezična kobasica), kojima Matej Kejžar, rođen u Sloveniji, a s briselskom adresom, istražuje zamršenu i višeznačnu prirodu ‘digitalnog’.
Što je točnije LSLSLS?
LSLSLS je umjetničko istraživanje postavljeno pod pretpostavkom da je digitalizacija apstraktna, a, zbog nedostatka direktnog iskustva, njezin stupanj i posljedice su nam teško dokučivi.
LSLSLS je pankerski, šamanski, čudan, ritualan, ludi, seksualan, apstraktni ciklus  nanovo i nanovo prevedenih riječi izvrnute poezije užitka, čudovišni Ples (u ovome slučaju Ples s velikim P simbolizira naš način bivanja u svijetu) u kojem ‘bez-obzira-što’ već jest nešto.
LSLSLS je postavljen kroz odnos između glasa i plesa. Fizičko prisustvo oboje, glasa i plesa, izaziva postojeće narative.
LSLSLS uzima u obzir ljudsku tjelesnost, direktno oslovljavajući amalgam tjelesnog i digitalnog.

20.30 h
Razgovor o praksi LS (Language Sausage) s Matejem Kejžarom i Lanom Hosni
‘Bez-obzira-što (n’importe quoi) jest već nešto’ – ta rečenica jedna je od glavnih formulacija u raspravi Tristana Garcije – Forma i Objekt. Početak umjetničkog istraživanja, zvanih Language Sausage,  nastao je u vremenu kada je Matej Kejžar počeo surađivati s umjetnikom Laurentom Chetouaneom; iz njihovih  razgovora oko pitanja: ‘Što ako više ne postoje slike koje bi ‘nas’ držale na okupu?’
Javilo se pitanje ‘Kako je moguće promišljati ples, pod uvjetima da ples nije samo vizualan?’, a, uz vrijeme u studiju i prakticiranje plesa u različitim konstelacijama, i nova pitanja, poput: ‘Ako koreografija već postoji, što još, više od toga, može biti ples?’; i razmišljanja o načinu bivanja, poput: ‘Ne moramo ništa raditi, već smo sadržani unutar nečega’. Bounce između ‘ples nije samo vizualan’ i ‘n’importe quoi je već nešto’ otvorio je razmišljanja na temu teritorija, individualnosti, vremena, ritma, groove-a, itd.

27.11., 19 h
Gorgona, MSU
HOOL
Plesni film
Ples: Kirstie Simson i Martin Piliponsky
Kamera:  Mario Morales Rubí i Isaac Zambra
Glazba: Jorge Zambra
Produkcija: Karla Solis
Režija i montaža: Isaac Zambra
Inspiracija za ovu multidisciplinarno-filmsku suradnju između meksičkog arhitekta i filmaša Isaaca Zambre, fotografa Marija Moralesa te plesačice Kirstie Simson i plesača Martina Piliponskog, već poznatih gostiju festivala Improspekcije, jest istraživanje odnosa arhitekture i tijela u pokretu. U trajanju jednog dana, od izlaska do zalaska sunca, snimatelji prate plesače, dok oni plešu vođeni šapatom pripovijesti iz prošlosti, sadržanih u prostorima davno napuštene hacijende San Antonio Hool u Meridi, Meksiko.

19.30 h
Svako sada je vrijeme, prostor – INSCULP
Plesni video rad
Koncept i umjetničko vođenje: Snježana Premuš
Izvode: Dragana Alfirević, Anja Bornšek, Alenka Herman, Ana Jelušić, Ivana Kalc, Mia Kevo, Zvonimir Kvesić, Anja Mejač, Ivan Mijačević, Bojana Mišić, Snježana Premuš, Ariana Prpić, Urša Rupnik, Dejan Srhoj, Mia Stark, Sara Škrobe, Josipa Štulić, Irma Unušić, Liza Šimenc, Zrinka Šimičić Mihanović, Tina Valentan
Montaža: Maša Nonković
Zvuk: Boštjan Perovšek
Snimanje i tehnička podrška: Matic Šubelj
Produkcija: Zavod Federacija u koprodukciji s Nomad Dance Academy Slovenija i festivalom Improspekcije2020
Podrška: Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Grad Ljubljana,  Creative Crossroads 2019/20 – Long life burning (Creative Evrope)
Ideja vremena, prostora i tijela oblikovanog gestom koja je uvijek u promjeni.
Prostor oblikovan u vremenu.
Tijelo u prostoru.
Gesta duboko ukorijenjena u nastavljanju kretanja.
Tehnologija podržava kreativni trenutak.
Odupiranje fragmentaciji sadašnjosti.
20 izvođača raspršenih u prostoru između Maribora, Ljubljane, Zagreba, Bjelovara, Osijeka, Zadra…, susrest će se online 22. studenog 2020. da bi podijelili jednu gestu, predloženu iz score-a, originalno zamišljenog za izvedbeni postav Svako sada je vrijeme, prostor (premijerno izveden u Ljubljani 30. rujna 2019.). Originalna koreografija predstave adaptirana je za online koreografsko događanje, te montirana u plesni video rad.

20 h
Ekstenzija, MSU
Zrinka Užbinec: Tako slatki udes
Razgovor uz instalaciju
‘Šest sam mjeseci gledala u razglednicu s prozora. Nisam htjela plesati za kameru pa sam crtala scenarije – nacrte za buduća uprizorenja – pravila male teatre, lutkine kuće strave i Tako slatki udes. Tako slatki udes: Neuspješne scene ljupkog i nasilja je koreografska instalacija nastajala kroz rezidenciju u Academy Schloss Solitude. Kroz to je koreografsko istraživanje sakupljeno mnogo materijala, bilješki i crteža, ali ne i pokreta (možda onog sjedenja, šetanja, čitanja). Jedna je stvar sigurna – predstave za pokazati nema; ima raspršenih scenarija o začudnoj predstavi koja će nastati možda. A što tada s tijelom?’

28.11., 14 h
Južna strana Savskog nasipa (uz jezero Bundek)
Improspekcije pozivaju: Kazalište na otvorenom – Kamenjak na Savskom nasipu
Improvizirana izvedba
Sudjeluju: Dragana Alfirević, Anika Cetina, DISCOllective,  Lana Hosni, Ana Jelušić, Silvia Marchig,  Sonja Pregrad, Margareta Sinković, Dejan Srhoj, Zrinka Šimičić Mihanović, Mia Zalukar
Realizirano u suradnji s Kazalištem na otvornom Kamenjak.
Kroz ovaj projekt Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović, idejne začetnice i organizatorice Improspekcija, s grupom umjetnica/ka razvijaju Iskustvenik pojmova nastalih dijeljenjem praksi pokreta, izvedbe i improvizacije, razvijajući improvizacijski score, zajedničku partituru koju će podijeliti s publikom. Projekt se odvija u dvije faze: započeo je šestodnevnim laboratorijem u Parku prirode Kamenjak u srpnju, a zaokružiti će se izvedbom na južnome dijelu Savskog nasipa.
U kazalištu na otvorenom na Kamenjaku prostor scene i područje šume i prirode oko scene povezani su i međusobno prožeti, a opet odvojeni nevidljivom opnom naše pažnje i odluke. Kojim elementima  (vidljivima (objekti scenografije ili pak svakodnevice) i/li nevidljivima (naša i vaša pažnja, prisutnost) definiramo opnu izvedbe na Savskom nasipu?

***

Umjetničke voditeljice: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović
Grafičko oblikovanje: Dora Đurkesac
Voditelj tehnike: Branko Puceković
Tehnička podrška u realizaciji online programa: Marko Gutić Mižimakov
Produkcija: Multimedijalna koliba u suradnji s Antisezonom i Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu
Partneri: Movement Research GPS, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Kazalište na otvorenom Kamenjak
Projekt Improspekcije2020 podržali su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Movement Research GPS financiran od  Trust for Mutual Understanding (SAD).
Improspekcije2020 dio su programa Antisezona 20.