Osvrti 2007

Ponosan sam što sam imao prilike sudjelovati na prvom festivalu Improspekcije. Osupnut sam ambicijom mladih ljudi, s kojima smo improvizirali i načinima na koje oni koriste svoja tijela kao instrumente izraza… Lukovi su donijeli dimenziju iznenađenja koja im je svojstvena… Vidio sam kako mi izmiču, kako prelaze u tuđe ruke, postaju predmetom drugačijeg izraza. Moj je najmiliji materijal osvojio druga tijela, prilagodio se različitim dinamikama, postao predmetom tuđe mašte te tako nastavio iznenađivati i oduševljavati kako sudionike tako i publiku. Taj je doživljaj bio toliko snažan, toliko poticajan da bih se volio vratiti u Zagrebu i ondje provesti dva dana s lukovima i tim talentiranim mladim ljudima.

Denis Tricot (Promenade d’Artiste)
Mortagne, 19. listopada 2007.

Gledajući improvizaciju znam da izvedba nema unaprijed pripremljeno značenje, poruku ili formu, već se ona stvara samom izvedbom, iz sekunde u sekundu, iz pokreta u pokret… Samim time je i moja uloga gledatelja znatno drugačija… prepušteno mi je stvaranje referentnog okvira iz kojeg ću gledati izvedbu, što mom doživljaju izvedbe daje kvalitete slobode i autentičnosti…moja uloga gledatelja znatno je aktivnija i zahtjevnija. U odnosu na unaprijed pripremljene izvedbe, u improvizaciji mi je puno važnije pratiti svako stanje izvođača, svaki pokret, jer se, upravo iz njih, izvedba razvija… improvizacija mi daje dozvolu protumačiti izvedbu na sebi specifičan način, bez pritiska jesam li uspio uhvatiti poruku koju su izvođači željeli prenijeti. Dozvoljava mi prepuštanje senzaciji i odbacivanje značenja; posvećenost vlastitom unutrašnjem doživljaju…”osjetiti” izvedbu, a ne ju“gledati”.

Nadam se da će festival Improspekcije zaživjeti i dati poticaj ostalim granama umjetnosti da se pozabave izazovom koji improvizacija daje u njihovom području djelovanja, te sam stoga zahvalan organizatorima festivala što uzimaju ulogu ”improvizacijskih pionira” na zagrebačkoj kulturnoj sceni.

Ivan Zaluški, gledatelj Improspekcija2007
Zagreb, 2007.

…različite su energije stale u službu zajedničkog izraza i promišljanja, različiti stavovi su ostali prisutni, ali u službi propitivanja jezika i kompozicije. Centar za kulturu Maksimir pokazao se kao lijepo mjesto, kako za rad tako i za javne prezentacije. Ljubaznost voditelja programa uljepšala je večeri. Subotnje izvedbe u prostorima Zvjezdarnice omogućile su nam da s na drugačiji način suočimo, kako s publikom, tako i s prostorom čija je arhitektura istovremeno zahtjevna i obogaćujuća za izvedbu. Vrlobrzo javila se jednoglasna želja za ponovnim susretom te uključivanjem drugih umjetnika. Sretna sam što sam bila pozvana na prve improvizacijske susrete u Zagrebu i svim srcem želim da se oni nastave održavati u budućnosti! U Francuskoj, Bordeauxu, osnovali smo improvizacijski kolektiv, sastavljen od plesača i glazbenika, koji redovito organizira susrete poput Improspekcija. Zrinka Šimičić već je prisustvovala nekima od njih, a želja nam je organizirati nove susrete na koje bismo pozvali i druge umjetnike iz Zagreba. Također surađujemo i s Ex Improviso iz Toulousea (organizacija koju je ove godine na Improspekcijama predstavila Isabelle Cirla) te s kolektivom Megpie iz Amsterdama…Nastavimo tkati veze, pozivati, stvarati, provocirati s humorom i ozbiljnošću, tražiti nove oblike i nove prostore!

Chris Martineau (Les Imprevisibles)
Bordeaux, 25. listopada 2007.

Bilo tijekom proba ili prilikom javnih izvedbi, spremnost sudionika na improvizaciju, bez unaprijed određenog tijeka (uz rizik koji to sa sobom nosi), urodila je doista magičnim trenucima u kojima smo dijelili zajedničku emociju.U Toulouseu organiziramo susrete Ex Improviso koji okupljaju plesače, glumce i glazbenike u zajedničkom improviziranju. Na tim su susretima sudjelovali članovi improvizacijskog kolektiva Les Imprevisibles iz Bordeauxa koji su nas također pozivali na gostovanja u Bordeaux. Te nam veze i razmjene iskustavaomogućuju da napredujemo i razvijamo vještinu improvizacije. Festival Improspekcije otvorio je mogućnosti za nove suradnje, razmjene iskustava, susrete i nova otkrića u ovoj improviziranoj pustolovini.

Isabelle Cirla (Ex Improviso)
Toulouse, 2007.

Smatram da je program festivala jedinstven te uistinu zanimljiv i izazovan svima koji su u njemu sudjelovali bilo kao izvođači ili prisustvovali kao promatrači…u suradnji s izvođačima različitih izvedbenih područja nastale su izuzetne i vrlo kreativne instant izvedbe…Upravo zbog toga se nadam da će se festival održati i iduće godine.

Ivana Levanić
Zagreb, 2007.